over de methode

De Wim Hof Methode is een wetenschappelijke methode die bestaat uit drie componenten: ademhalingstechnieken, koude training en commitment.

Deze unieke combinatie kan op verschillende manieren een verrijking zijn in je leven: zowel op fysiek, psychisch als emotioneel vlak.

Denk aan meer zelfvertrouwen, beter omgaan met stress, een sterker immuunsysteem, meer energie, …

Ademhaling

We ademen allemaal en daar hoeven we niet over na te denken, het gaat automatisch en gelukkig maar. Toch  gaan er zoveel voordelen gepaard met bewust bezig te zijn met je ademhaling. Je kunt jezelf tot rust brengen en gronden of juist gaan oppeppen.

Lees verder

Je kunt het vergelijken met bewegen. Doorheen de dag bewegen we en nemen we bepaalde houdingen aan. Veel stilzitten, een slechte houding aan je bureau, etc. kunnen op lange termijn voor problemen zorgen. Belangrijk is dus om bewust stil te staan bij onze houding, dagelijks te bewegen en regelmatig ons lichaam uit te dagen door te sporten en intensievere inspanningen te doen. Hetzelfde geldt voor ademen, het is belangrijk om juist te ademen en je diafragma te laten werken en af en toe jezelf uitdagen door te gaan spelen met het zuurstof- en koolstofdioxidegehalte in je bloed. Dat is exact wat we doen bij de Wim Hof Methode. Waarom? Om ons lichaam en geest sterker te maken, om onszelf te reguleren in stressvolle situaties, om de dag energiek te starten, you name it!

Koudetraining

Het stokpaardje van de Wim Hof Methode is ongetwijfeld het ijsbad! Een geweldig krachtige en intense ervaring, die ook heel veel zachtheid en rust met zich meebrengt. Toch is dit maar een klein stukje van wat de methode te bieden heeft.
Lees verder

Wanneer je korte koudeblootstellingen op de juiste manier inzet, kan je van heel wat voordelen genieten. Dat kan in de vorm van een ijsbad zijn, maar ook koude douches, een koude wandeling zonder jas of met je blote voeten in de sneeuw lopen. En hier gaat het niet om doorbijten en volharden, maar wel om rust te vinden in overgave.

Commitment

Een eenmalige ijsbadsessie is een geweldig avontuur en kan op zich al levensveranderend zijn. Maar om een diepgaande en blijvende verandering teweeg te brengen heb je toewijding nodig. Toewijding om er dagelijks mee bezig te zijn en de ademhaling en koude een plekje te geven in je dagelijks leven.

Mogelijke voordelen van de methode:

❄️ Verbeterde weerstand

❄️ Energieker en opgewekter

❄️ Beter omgaan met stress

❄️ Beter omgaan met angst en uitdagingen

❄️ Verbeterde sportprestaties

❄️ Betere slaapkwaliteit

❄️ Meer focus en creativiteit

WIE IS Wim Hof?

Wim Hof a.k.a. the Iceman is de man met wie het allemaal begon. Hij staat vooral bekend als ‘daredevil’ en heeft ook heel wat wereldrecords op zijn naam staan:

  • zo liep hij blootsvoets een halve marathon in Finland bij -20°C
  • beklom hij Mount Everest tot aan death zone in enkel korte broek en sandalen,
  • beklom hij de Kilimanjaro in enkel zijn shorts 
  • en stond hij 70 minuten in een bak met ijs, gevuld tot aan zijn kin.

Hierdoor kreeg de wetenschap interesse, want hij deed dingen die zogezegd niet konden. Vanaf dan leende Wim zijn lichaam en tijd aan de wetenschap en deed hij mee aan tal van onderzoeken. 

Maar eigenlijk ontdekte hij de echte kracht van de koude en ademhaling veel vroeger, nog voor hij begon met wereldrecords. Nadat zijn vrouw gestorven was door zelfmoord bleef Wim achter met 4 kinderen en een onmetelijk verdriet. Hij merkte dat de combinatie van specifieke ademhalingstechnieken en koude blootstelling hem hielpen om om te gaan met dit verdriet. Hij vond troost in de natuur en in zichzelf.