Het noorden van IJsland staat bekend om de ruwe natuur. Een niet te missen hoogtepunt is ongetwijfeld Dettifoss, maar dat is niet alles, er zijn namelijk tussen Dettifoss en Ásbyrgi heel wat interessante stops die je niet wilt missen.

Dettifoss

Deze 44 meter hoge waterval is de krachtigste van heel Europa en zal je niet onberoerd laten. Je kunt de waterval zowel van de oostelijke, groene kant als van de westelijke kant bekijken. De oostelijke kant leent zich goed om foto’s te trekken van de volledige waterval, maar is minder praktisch bereikbaar, de weg ernaartoe is een gravel baantje vol putten, niet aan te raden met een kleine wagen. De westkant is makkelijker bereikbaar en daar zal je ook de meeste mensen vinden. Zeker als je doorrijdt naar Ásbyrgi is de westelijke kant een stuk interessanter. Zoals je op de foto hieronder goed ziet is de oostelijke kant veel steniger en de westelijke kant groener, dat komt doordat de spray meestal naar de westelijke kant vliegt, wat ook wilt zeggen dat het soms een uitdaging is om mooie foto’s te trekken.

Selfoss

Wandel van aan Dettifoss een beetje verder stroomopwaarts en je komt de waterval Selfoss tegen (niet te verwarren met het stadje Selfoss in het zuiden van IJsland!). Niet te missen als je bij Dettifoss stopt!

Hafragilsfoss

De eerste stop die je kunt maken na Dettifoss is het kleine broertje van Dettifoss: Hafragilsfoss. Om hier te geraken heb je een 4×4 nodig en volg je een pijltje naar rechts als je van Dettifoss komt. De waterval is minder indrukwekkend, maar je krijgt er wel een prachtig zicht over de canyon. Als je de oostelijke route neemt, kan je deze waterval ook zien en is het uitzicht net iets beter.

Hafragilsfoss noord ijsland
Hafragilsfoss

Hólmatungur

De volgende stop is Hólmatungur, deze vonden we minder de moeite. Je kunt er even de benen strekken en van het uitzicht genieten over de canyon, maar is zeker geen must-see. De route is enkel toegankelijk voor 4X4’s.

Vesturdalur (Hljóðaklettar)

We rijden door naar Vesturdalur. Hier kan je Hljóðaklettar ontdekken oftewel, the echo rocks. Dit zijn rotsen en basaltformaties die overbleven na een vulkaanuitbarsting. Het water van de Jökulsá á Fjöllum koelde de lava af en dat zorgde voor spectaculaire overblijfselen. Je kunt er wandelingen doen van 1 km tot 7 km. Wij deden de Rauðhólar circle van 5 km en dat duurde ongeveer 2 uur, er zijn zoveel bezienswaardigheden onderweg dat je niet zomaar in één stuk kunt doorwandelen. Je kunt in Vesturdalur ook overnachten met de tent of camper. Het leek een rustige, aangename camping in een prachtige omgeving.

Ásbyrgi

De laatste stop op deze route is Asbyrgi. Deze hoefijzervormige vallei is op z’n mooist als je ‘m van bovenaf ziet. Als je dat uitzicht wilt, heb je wat meer tijd nodig, je komt namelijk toe aan de camping en die ligt aan de voet van het hoefijzer op de begane grond. Van daar starten verschillende wandelingen, onder andere naar Áshöfði, dit is een wandeling van 7km (lus). Indien je geen zin hebt om te wandelen of je bent beperkt in tijd, kan je met de auto doorrijden naar Botnstjörn en daar een korte wandeling maken van 0,5u tot een uurtje. Hier kom je terecht bij een kleine oase waarbij je via een klein trapje nog een mini-uitzichtpunt krijgt over het hoefijzer.

Asbyrgi
Botnstjörn in Ásbyrgi

Wandel er op los

Geen zin om veel in de auto te zitten en toch de regio te ontdekken? Je kunt heel het traject ook te voet doen via de canyon trail, deze wandeling is 32 km lang en kan je in twee dagen wandelen. Ongetwijfeld geeft dit een veel gedetailleerder beeld van de regio en laat dit een sterkere indruk na, het staat alleszins nog op mijn IJsland bucketlist!

Anna Jökulsárlón

Samen plannen we jouw droomreis!

Ik ben Anna, ik woon in België en heb IJslands bloed. IJsland is mijn vaderland en ik ken het door en door! Die kennis wil ik met jou delen.

Mijn specialisatie is mensen te helpen hun reis naar IJsland te plannen en vorm te geven. Je kunt bij mij terecht voor een consultatie (infosessie) zodat je zelf aan de slag kunt met je planning of een volledig reisplan op maat!