Het zuiden van IJsland is gekenmerkt door heel wat highlights, en Skaftafell hoort daar ongetwijfeld bij. De meeste mensen kennen dit nationaal park dankzij de waterval Svartifoss, die omringd is met basaltkolommen, maar het park heeft nog veel meer te bieden!

Anna bij Svartifoss, goedgekeurd!
  • de vallei Mörsárdalur, 
  • de turfhuisjes van Sel,
  • de berg Kristinartindar en
  • de gletsjer Skaftafellsjökull.

Een geweldige combo dus. Al is het maar om kort de benen te strekken tijdens een lange autorit, deze plek mag je niet missen!

Het park heeft een grote camping, ideaal als je met een camper of met de tent reist, er is altijd plaats, tenzij het hittegolf is en alle IJslanders in eigen land op reis zijn (dit hebben we meegemaakt in de zomer van 2021). Naast het bezoekerscentrum is een basic cafetaria waar je ook vegan kunt eten. 

Maar wat kan je er doen? Wandelen en genieten van de natuur! 

De meest bewandelde route is deze naar Svartifoss, een aangelegd pad toont je de weg. De waterval ligt op ongeveer 2 km van de camping en is dus erg toegankelijk. Je kunt er ook een lus van maken langs Sjónarsker (een viewpoint) Sel (oude turfhuisjes die je kunt bezichtigen). Deze lus is ongeveer 5,5 km en geeft je een mooi beeld van het nationaal park dat iets uitgebreider is dan enkel de Svartifoss waterval.

Turfhuisjes van Sel in Skaftafell.

Verder is het ook de uitvalsbasis voor langere en avontuurlijke wandelingen. Zo kan je een dagtocht doen in de Mörsárdalur vallei (10km heen en 10km terug) of de Kristinartindar top beklimmen. Die laatste kan ik sterk aanraden voor wie een uitdaging wilt. Het is een van mijn favoriete dagtochten in IJsland!

De wandeling in de Mörsárdalur vallei is op zich een klein beetje saai, maar het eindpunt is best indrukwekkend. Je wandelt namelijk naar een mini gletsjermeertje en ziet daar het ijsval! Dit is de eerste en enige keer dat ik dit in IJsland gezien heb, je ziet het water/ijs van de gletsjer vallen en meteen terug bevriezen.

Morsárdalur.

De Kristinartindar

Ook wel het adelaarsnest boven het ijs genoemd. Tijdens deze wandeling wandel je een groot deel langs de gletsjer, wat enorm indrukwekkend is. Deze wandeling is niet aangeraden als het heel slecht weer is.

Bekijk hier op de kaart al eens wat jullie route is (S3 + S4). De wandeling is 18 km en duurt gemiddeld 7-8 uur. Een kaartje is geen overbodige luxe, deze kan je kopen in het bezoekerscentrum van Skaftafell waar de wandeling start, zeg ook dat jullie van plan zijn om de Kristinartindar wandeling vandaag te doen en vraag naar de weersomstandigheden. Als het begint te regenen en jullie zitten op de top, blijf er dan niet en ga terug, voorzichtig naar beneden, aan de top is het steil en de stenen worden glad als ze nat zijn. Jullie wandelstokken zullen vandaag zeker van pas komen. 

Hier kunnen jullie de uitgeschreven route bekijken. Daarmee en een kaartje van de wandeling die jullie ter plekke kopen, zou voldoende moeten zijn.

Skaftafell is als je het mij vraag een niet te missen en unieke plek in IJsland. Zoveel natuurlijke elementen die samenkomen op één plek, je zult je er niet vervelen!

Anna bovenop de Kristinartindar.
Zicht op de gletsjer.
Anna Jökulsárlón

Samen plannen we jouw droomreis!

Ik ben Anna, ik woon in België en heb IJslands bloed. IJsland is mijn vaderland en ik ken het door en door! Die kennis wil ik met jou delen.

Mijn specialisatie is mensen te helpen hun reis naar IJsland te plannen en vorm te geven. Je kunt bij mij terecht voor een consultatie (infosessie) zodat je zelf aan de slag kunt met je planning of een volledig reisplan op maat!