– Inclusief tip om niet door de mand te vallen bij de locals –

Een van de dingen die ik persoonlijk het meeste mis in België is de IJslandse zwembadcultuur. Een cruciaal item om mee te nemen naar IJsland is dus zeker je zwempak. Zomer of winter (zéker winter!), niet alleen de geothermische warmwaterbronnen, ook de IJslandse zwembaden zijn zalig. Ze hebben naast een sportieve functie, ook een sociale functie, ze brengen mensen samen op een gezonde, laagdrempelige manier.

Enkele weetjes:

  • bijna elk IJslands stadje of dorpje heeft minstens één zwembad,
  • je komt er alle leeftijden tegen,
  • de gemiddelde water temperatuur is 28°C,
  • het water komt warm uit de grond en wordt dus niet extra verwarmd,
  • de meeste zwembaden zijn buitenzwembaden of hebben die optie,
  • zwembaden zonder hot pot of jacuzzi zijn uitzonderingen,
  • naakt douchen voor je het zwembad ingaat is een must!

Naakt douchen

Voor veel mensen is dat wat shockerend, maar in IJsland is het de normaalste zaak van de wereld. Voor je het zwembad ingaat, douch je naakt. Mannen en vrouwen apart. Wanneer mijn IJslandse familie naar België komt moet ik ze waarschuwen om niet naakt te douchen (stel je voor). Verder vinden ze er ook niet veel aan, de Belgische zwembaden zijn meestal een graadje of 5 te koud. Er is helemaal niets om schroom over te hebben, we hebben allemaal een lichaam.

Finland has sauna’s, Russia has vodka and Iceland has swimming pools

Nog een reden waarom IJslandse zwembaden zo heerlijk zijn is dat ze zo proper zijn! Vaak is de afdroogruimte gescheiden van de omkleedruimte om zo te vermijden dat je met natte voeten in je kleren stapt en daarna naar je schoenen moet glibberen. Geniaal toch?


Dussss, ben je in IJsland en heb je pech met het weer? Of wil je gewoon een typisch IJslandse activiteit doen? Dan is een bezoekje aan het plaatselijke zwembad een uitstekende keuze!  

Infinity pool in Hofsós.